Ce este phishing-ul ?

Cand se inchide Google Plus ?
21/02/2019
Certificat SSL – Ce este un certificat SSL ?
22/04/2019

Ce este phishing-ul ?

Illustration and Painting

Ce este phishing-ul ? Probabil ai auzit si tu de “metoda telefonului” sau “metoda accidentului” .

Ei bine prin aceasta metoda tot mai multi oameni sunt inselati cu sume substantiale de bani. Aceasta metoda a evoluat si in domeniul bancar, iar escrocii incearca sa obtina date financiare sau confidentiale, parole si coduri de acces pentru a-ti sustrage ulterior bani din conturile tale.

Cum sa te feresti de vishing 

Voice phishing – sau  vishing – este o metoda frauduloasa prin care poti fi contactat telefonic de catre persoane care pretind a fi din partea autoritatilor (politisti, procurori, angajati ai diversilor banci sau ai unor companii IT) si care iti solitica accesul de la distanta pe calculatorul sau telefonul tau sub diferite pretexte inventate. Scopul lor real este de a-ti accesa datele bancare si de a-ti fura banii de pe card ( aferent contului bancar ).

La ce sa trebuie sa fii atent ?

  • NU raspunde la apeluri din afara tarii, mai ales daca nu cunosti persoane din tarile respective.
  • NU divulga niciun fel de date confidentiale cum ar fi userul si parola contului de banking online, codul de activare, numarul cardului, codul CVV2 sau PIN-ul.
  • NU instala aplicatii si NU accesa site-uri la indicatiile persoanelor care te contacteaza telefonic.
  • NU presupune ca persoanele care te contacteaza sunt de incredere doar pentru ca stiu cateva informatii despre tine, pe care e foarte simplu sa le afle de pe retelele de socializare.

Stiai care sunt cele mai frecvente “scenarii” inventate de escroci ?

Castigul neasteptat – te anunta ca ai castigat o suma mare de bani, iar pentru a intra in posesia ei trebuie sa oferi datele tale confidentiale.
Calculator tau este virusat – din cauza unor virusi din calculatorul tau a aparut o eroare in sistemul bancii si e nevoie de datele tale pentru a remedia problema.
O urgenta a bancii – escrocii vor invoca nevoia rapida la informatiile tale, punand asta pe seama unor proceduri bancare false.

In situatia in care primesti pe e-mail sau pe SMS un mesaj pe care tu il consideri suspect, contacteaza inainte reprezentantii bancii la care ai contul bancar deschis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.