“Vezi cine ți-a văzut profilul pe Facebook”- pacaleala
28/02/2013
Ce este Alexa Rank ? Ce inseamna Rankul Alexa ?
01/03/2013

Ce este un Page Rank ? Ce reprezinta page rankul unui site ?

Page Rank-ul unui site web este un sistem de notare bazat pe anumiti algoritmi dezvoltati de catre Google pentru a nota sau evalua paginile web determinand relevanta acestora din perspectiva motoarelor de cautare ( search engines ) .
Este o metoda proprie de a nota popularitatea unui site pe o scara de la 1 la 10.

De exemplu siteul twitter.com are page rank 10 , iar domeniul realitatea.net are un page rank egal cu 6.

Formula de calculare al Page Rank-ului este :

PR(A) = (1-d) + d (PR(T1)/C(T1) + … + PR(Tn)/C(Tn))

In care:
[arrow_list color=”violet”]

 • PR(Tn) – orice pagina web are o notiune a propriei importante/relevante. Aceasta este “PR(T1)” pentru prima pagina continuand pana la “PR(Tn)” pentru ultima pagina.
 • C(Tn) – Fiecare pagina web imparte propriul vot catre toate link-urile ce ies din aceasta pagina. Indicele sau numarul acestor link-uri pentru prima pagina este “C(T1)” si “C(Tn)” pentru pagina “n” in continuare pentru toate paginile.
 • PR(Tn)/C(Tn) – In cazul in care pagina noastra A detine un link catre ea (backlink) “n”, impartirea votului paginii A va primi propriul indice “PR(Tn)/C(Tn)
 • d(… – Toate aceste parti de vot sint adunate dar pentru a opri influienta pentru celelalte pagini , acest vot este “aruncat/ignorat” prin inmultirea cu 0.85 (factorul “d”)
 • (1 – d) – Indicele (1 – d) de la inceput, e pentru probabilitatea matematica, astfel incat pentru “suma tuturor paginilor Page Rank-urile sa fie unul”: se adauga la indicile “pierdut” de catre d(….
 • [/arrow_list]

  Deasemenea inseamna ca in cazul in care o pagina nu are link-uri catre ea (nu are backlinks) aceasta va primi un procent scazut de PR de 0.15 ( 1 – 0.85).
  Pe scurt Page Rank-ul ar putea fi calculat ca fiind, 0.85 inmultit cu Page Rank-ul paginii respective si impartit la numarul de link-uri de pe pagina.

  Page Rankul unui site ajunge sa faca diferentierea dintre siteuri , iar intr-un proces de optimizare SEO orice link sau articol care este publicat pe un domeniu cu page rank mare ajuta la cresterea relevantei domeniului web catre care se face trimitere .

  Plasați cursorul deasupra butonului PageRank pentru a vedea importanța paginii web pe care o accesați, din punctul de vedere Google. Paginile web cu un scor PageRank mai ridicat au o mai mare probabilitate să apară în partea de sus a rezultatelor căutării Google.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată.