Toate imaginile computerizate sunt impartite in doua tipuri de baza: imagini raster (sau bitmap) si imagini vectoriale. Exista situatii cand sunt recomandate folosirea de imagini vectoriale, iar in altele imagini bitmap, in functie de natura proiectului. Alteori, cele doua formate pot fi folosite impreuna.
Imaginile raster sunt alcatuite din niste punctulete foarte mici numite pixeli. Cu cat o imagine contine mai multi pixeli, cu atat imaginea va fi de mai buna calitate. O imagine de tip raster poate fi reprezentata printr-o matrice de valori (pixeli). Efectiv, fiecare componenta a matricii retine un numar ce determina culoarea pixelului. Daca micsorarea unei imagini raster nu ridica probleme in mod normal, deoarece reducand dimensiunea pixelilor determina sporirea calitatii imaginii, marirea acesteia se poate dovedi a fi inselatoare. Sporirea dimensiunilor imaginii, rezulta in crearea mai multor pixeli cu culoare si implicit la reducerea calitatii imaginii. Datorita acestui fapt, imaginile pot aparea nefocalizate sau neclare, pierzandu-si din detalii atunci cand sunt marite sau printate la o rezolutie mai mare decat cea proprie.
Formatele cele mai intalnite in randul imaginilor raster sunt: .psd (Adobe PhotoShop), .bmp (Windows Bitmap), .tiff (Tag Interleave Format), .pcx (Paintbrush), .png (Portable Network Graphic), .jpeg (Joint Photographics Expert Group), .cpt (Corel PhotoPAINT) si .gif (Graphics Interchange Format).
Imaginea vectoriala este o colectie de linii si curbe conectate care alcatuiesc obiectele. Cand se creeaza o imagine vector intr-un program de ilustrare vector, se introduc puncte nod sau de desen, iar liniile si curbele unesc punctele. Fiecare nod, linie si curba este definit de softul grafic printr-o descriere matematica. Elementele vectoriale au marele avantaj de a nu-si pierde calitatea atunci cand sunt marite sau micsorate. Din acest motiv sunt folosite cel mai des pentru print. Proiectele vectoriale dau fisiere mici care pot fi cu usurinta transmise pe mail.
Cu alte cuvinte,aceeasi imagine vectoriala poate fi folosita atat pentru o carte de vizita, cat si pentru un panou publicitar, la ambele calitatea fiind inalta.
Mai jos aveti un exemplu de imagine raster si una vectoriala, astfel incat sa puteti vedea concret care este diferenta intre cele doua tipuri de imagini.