CE ESTE ACTA ? Dictatura pe net sau nu? Sondaj

NOUL VIRUS: se instaleaza fara sa fie deschis
04/02/2012
Heinrich Rudolf Hertz la a 155-a aniversare
22/02/2012

CE ESTE ACTA ? Dictatura pe net sau nu? Sondaj

ACTA este un nou tratat internaţional care îşi propune să lupte împotriva contrabandei cu produse contrafăcute şi a pirateriei digitale . ACTA a nascut reacţii dure din partea internauţilor şi a unor membri ai Parlamentului European.

[poll id=”3″]

ACTA este, deocamdata, doar un document care “ameninta” confidentialitatea informatiilor de pe Internet. Acest acord a fost semnat de 22 de state ale UE (printre care si Romania), insa, pentru ca prevederile sale sa se aplice, trebuie sa fie votat in Parlamentul European.

ACTA, adică Tratatul Comercial împotriva Produselor Contrafăcute, a fost iniţial propus de guvernul nipon. Printre statele semnatare se numără majoritatea ţărilor europene, dar şi Statele Unite ale Americii, Canada, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore şi Coreea de Sud.
Proiectul legislativ propune măsuri comune de luptă împotriva pirateriei şi a comercializării produselor contrafăcute, precum deconectarea utilizatorilor de la Internet, urmată de amendarea lor la abateri viitoare sau chiar de încarcerarea acestora.

Reprezentanti din 22 de state membre UE si Uniunea Europeana au semnat pe 26 ianuarie, la Tokyo, Tratatul Comercial Anti-Contrafacere (ACTA): Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Ceha, Danemarca, Finlanda, Franta, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Romania, Slovenia, Spania, Suedia si Marea Britanie.

De asemenea, pe 1 octombrie 2011, au mai semnat acest tratat: Australia, Canada, Japonia, Coreea de Sud, Maroc, Noua Zeelanda, Singapore si SUA.

Potrivit Parlamentului European, scopul acestui tratat este de a consolida respectarea drepturilor de proprietate intelectuala, inclusiv online, si de a combate contrafacerea si pirateria pentru bunuri precum haine de lux, muzica si filme.

Dintre tarile membre UE, statele care NU au semnat acest tratat sunt: Germania, Olanda, Cipru, Estonia si Slovacia. Astfel, documentul nu va putea intra in vigoare daca NU este aprobat la nivelul intregii Uniuni Europene. Votul va avea loc in luna iunie, iar daca documentul va fi respins, adeziunile celorlalte 22 de state care au semnat ACTA nu vor avea niciun efect.

Ce este ACTA si de ce se tem utilizatorii de Internet

Access este o “miscare organizata la nivel global, care pleaca de la premisa ca politicile si apararea drepturilor omului in secolul 21 cresc dependenta de accesul la internet si alte forme ale tehnologiei.” Sloganul acestei organizatii este “Mobilizing for global digital freedom” (“Mobilizare pentru libertatea digitala globala”, trad., n.r.)

Iata cateva concluzii ale Access despre impactul negativ al ACTA, in cazul in care acest tratat va fi adoptat:

-► “ACTA duce lipsa de credibilitate democratica, deoarece tratatul a fost negociat in secret, subminand principiile democratice de baza ale transparentei decizionale”.
-► “ACTA reprezinta o amenintare la dreptul la libera exprimare si accesul la cultura, deoarece, printre altele, incurajeaza companiile private sa isi urmareasca angajatii pe internet, intr-un demers similar politiei”.
-► “ACTA ameninta spatiul privat si confidentialitatea, deoarece orice provider de Internet va fi obligat sa urmareasca fiecare miscare a user-ilor.”
-► “ACTA ar putea avea un efect de incetinire al inovatiei, prin incurajarea comportamentului anti-competitie”.
-► “ACTA va incuraja concurenta neloiala, oferind SUA o structura competitiva avantajoasa in comparatie cu celelalte tari, creand astfel bariere in comertul international”.

De asemenea, Asociatia pentru Tehnologie si Internet din Romania a intocmit un document in care scoate in evidenta toate punctele negative, controversate, ale ACTA:

-► Modalitatea in care s-a realizat negocierea Acordului il priveaza de credibilitate democratica si de claritate juridica. Daca va fi ratificat, Acordul va avea implicatii majore pentru libertatea de exprimare, accesul la cultura si viata privata, va afecta comertul international si va reprezenta un obstacol in calea inovarii.
-► ACTA a fost negociat in spatele usilor inchise, excluzand majoritatea tarilor in curs de dezvoltare și fara transparent democratica la nivelul ONU, UE sau la nivel national.
-► ACTA isi propune sa creeze o noua institutie, “Comisia ACTA”, fara sa defineasca insa obligatiile sau garantiile necesare pentru ca acest organism sa functioneze intr-o maniera deschisa, transparenta si inclusiva, care sa permita exercitarea unui control public asupra actiunilor sale.
-► Interesele detinatorilor de drepturi de proprietate intelectuala sunt puse mai presus de libertatea de exprimare, viata privata si alte drepturi fundamentale.
-► ACTA va lasa reglementarea libertatii de exprimare in mainile companiilor private, intrucat impune obligatii referitoare la monitorizarea continutului online de catre terte parti, cum ar fi intermediarii Internet, care nu sunt insa in masura sa reglementeze formele de exprimare in mediul online.
-► ACTA poate impiedica utilizarea patrimoniului cultural al societatii, intrucat sporeste sanctiunile si riscurile de natura penala pentru utilizarea operelor ai caror proprietari sau detinatori de drepturi de autor sunt dificil sau imposibil de identificat sau localizat (asa numitele opere orfane).
-► Prevederile din versiunea finala a Acordului, al caror inteles nu va fi clarificat inainte de ratificarea ACTA, sunt vagi si risca sa fie interpretate in moduri care ar putea permite incriminarea unui numar mare de cetateni, pentru delicte triviale.
-►Extinderea raspunderii intermediarilor ii va determina pe furnizorii de Internet sa desfasoare activitati de supraveghere la nivelul retelelor proprii si sa implementeze mecanisme intruzive de identificare a presupusilor
infractori, cum ar fi monitorizarea la scara larga a comunicatiilor prin utilizarea procedurii de “deep packet inspection”, permitand astfel incalcarea grava a vietii private a utilizatorilor

ACTA va intra în vigoare doar dacă va fi ratificat de Parlamentul European. Proiectul de lege va intra în dezbatere în luna iunie.
Împotriva ACTA a protestat şi controversate comunitate de hackeri Anonymous

2 Comments

  1. Avatar seby spune:

    Nu unt de acord cu ACTA, cum votez?

  2. Avatar eu spune:

    Ala care a zis ca e de acord, IA LA M…. (editat de admin)! X(

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.