Domenii rezervate pentru administrația publică centrală și locală
18/11/2022
Sărbători fericite!
23/12/2022

Сe înseamnă WHITELIST sau safelisting? Cum activam?

Whitelisting-ul” (regăsit și sub denumirea de „safelisting„) este un termen larg folosit în industria Web, prin care se adaugă anumite adrese de e-mail în agendele căsuțelor poștale; un “whitelist” reprezinta o lista de adrese de e-mail, persoane sau domenii de internet (de exemplu amigio.ro) care vor putea fi primite, fara ca programele anti-spam sa le blocheze.

Acest proces este unul important deoarece va crește considerabil șansele ca toate e-mail-urile trimise de pe o anumită căsuță să ajungă la dvs., evitând astfel situații neplăcute în care omiteți un mesaj important, mai ales ca e-mailurile nesolicitate si nedorite care contin de obicei reclame, si care sunt cunoscute si sub denumirea de “spam”, au devenit o reala problema.

Majoritatea firmelor care ofera servicii de e-mail si de internet au adaugat pe conturi diferite sisteme de blocare si de filtrare a acestor e-mailuri. Unele se bazeaza pe diferite “liste negre” compuse de ei pentru a decide care e-mailuri sunt dorite si care nu.

Cum adaugam o adresa de email in whitelist/ safelisting (Gmail, Yahoo, Outlook, Thunderbird, Roundcube (Webmail), Horde (Webmail)?

Gmail (adaugare adresa de email in whitelist/safelisting pe gmail)

Este necesar sa vă autentificați în contul dvs. de Gmail și sa selectați email-ul pe care doriți să îl adăugați în agendă; ulterior duceți cursorul peste căsuța de e-mail după care accesați semnul „+

 

Yahoo (adaugare adresa de email in whitelist/safelisting pe yahoo)

Whitelisting-ul în cazul căsuțelor de Yahoo urmează un proces identic cu cel de pe Gmail; se va accesa mail-ul conținând adresa vizată, se duce cursorul peste adresa de e-mail după care la final se accesează „Add to Contacts”

Outlook (adaugare adresa de email in whitelist/safelisting pe outlook)

 

Pentru adaugare adresa de email in whitelist/safelisting pe Outlook, trebuie mai întâi accesată secțiunea de setări din partea de sus a ferestrei, după care se va merge pe textul din partea inferioară „View all Outlook settings

Outlook (adaugare adresa de email in whitelistsafelisting pe outlook) (2)

 

În fereastra deschisă se merge la sectiunea Mail -> Junk email, după care în secțiunea „Safe senders and domains” accesăm „+ Add” și introducem căsuța de e-mail dorită

Outlook (adaugare adresa de email in whitelistsafelisting pe outlook) (2)

 

Thunderbird (adaugare adresa de email in whitelist/safelisting peThunderbird)

 

Accesăm butonul Address Book

 

 

 

 

 

 

Pe Thunderbird ne asigurăm că în partea dreaptă este selectată secțiunea Personal Address Book, după care facem click pe New Contact

Outlook (adaugare adresa de email in whitelistsafelisting pe outlook) (2)

 

Aici, pe fereastra deschisă se vor completa datele contactului, după care se va finaliza procesul prin butonul de confirmare Ok

 

Roundcube (Webmail) (adaugare adresa de email in whitelist/safelisting pe Roundcube/Webmail)

 

Se acceseaza adresa de email, după care se da click pe căsuța de e-mail și la final Add to Address Book

 

Horde (Webmail) (adaugare adresa de email in whitelist/safelisting pe Horde/Webmail)

Este asemanator ca in cazul Yahoo și Gmail; adăugarea contactului se face prin accesarea căsuței de email de pe care s-a primit email-ul, după care se accesează direct Add to Address Book

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Exista situații în care mail-urile nu vor ajunge la dvs. chiar dacă casuța a fost adaugată în agendă. De regulă acest lucru se poate datora reputației scăzute a casuței de e-mail, sau a listării IP-ului aferent serverului de pe care a fost trimis mesajul în listele de blacklist.

Adaugarea unei adrese de email in whitelist sau safelisting, este necesara daca vrei ca mesajele de la o anumita persoana sa nu iti intre in spam. Este valabil mai ales pentru mesajele primite in urma unui abonament la un newsletter, dar sunt cazuri in care si mesajele de la un prieten sau un partener de afaceri intra in spam. Ca sa eviti acest lucru adaugi adresa de e-mail la contacte conform sfaturilor de mai sus.

2 Comments

  1. Fuzzy spune:

    Whitelisting-ul poate parea o procedura un pic complicata, insa este important de luat in seama macar pentru cazuri in care aveti nevoie sa primiti mesaje de la anumite surse si sunteti sigur ca acestea nu sunt sarace de continut pagubitor. Un whitelist in care a fost adaugata adresa de e-mail corect si anumite domenii de internet poate bloca un procent semnificativ de mesaje spam. Cu toate acestea, este important sa nu uitam nici de protectia oferita de programele antivirus si antispam.

  2. Advertoriale# spune:

    Whitelisting-ul reprezinta o modalitate eficienta de protejare a adresei dvs. de e-mail si de a asigura translatarea mesajelor importante prin afilierea adresei la lista preferintelor dvs. si evitarea blocarii lor de catre programele folosite de catre serviciile de Mail.
    Recomand efectuarea acestui proces daca doriti sa evitati neplacerile cauzate de e-mailurile nesolicitate si nedorite si se asigura ca toate mailurile importante ajunga la dvs., in timp util.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *